Чим пригощати гостей на Спаса?

05.08.2022
Чим пригощати гостей на Спаса?

Серпень багатий на великі релігійні свята, які мають цікаві гастрономічні традиції. Найтісніше зі смачними частуваннями пов’язані три свята Спаса. Ми зробили невеличку підбірку смаколиків, якими традиційно в Україні пригощають у ці дні.

Перший Медовий Спас (Маковія або Маковея)

14 серпня

Саме з Медового Спаса розпочинається цикл християнських свят Спаса. У цей день віряни східного обряду вшановують Христа Спасителя.

Двома найвпізнаванішими символами цього свята є мед та мак. Саме від назви цих продуктів його ще називають Медовим Спасом або Маковія (Маковея). Розпочинати день прийнято із святкової служби в храмі. За традицією, у цей день святять свіжий мед, мак, яблука, хліб і воду. Також, наші предки брали до храму на освячення спеціальні обереги «маковійчики» – невеличкі букети, зібрані з квітів і цілющих трав (маку, рути, калини, чорнобривців, волошок, тощо).

Як і будь-яке українське свято, Медовий Спас не минає без гостин і частувань. Перш за все, у цей день годиться пригощати медом та смачною випічкою з маком. Залежно від регіону, на Маковія господині печуть пироги, завиванці, пампушки, варять вареники. Головною начинкою має бути мак. Серед традиційної випічки також медяники і різні маківники. А от від м'ясних наїдків слід утриматись, адже у цей день також розпочинається Успенький піст.

Якщо ж шукаєте до свята альтернативу домашній випічці, у нашому асортименті знайдете завиванчики та пончики з маком в індивідуальному пакуванні, а також family-size завиванця, аби почастувати рідних та гостей.

Другий Яблучний Спас

19 серпня

У цей день православні християни відзначають свято Переображення Господнього. Головним гастрономічним символом урочистості є яблуко. Саме тому в народі це свято називають Яблучний Спас. Як і на Маковея, цей день наші предки розпочинали зі святкової служби у храмі. На освячення віряни приносили фрукти та овочі з власних садів і городів. У святкових кошиках зазвичай були яблука, виноград, груші, мед, горіхи.

У цей день на столі обов'язково має бути випічка з додаванням яблук. За традицією до Яблучного Спаса напікали пирогів і завиванців з яблуками. У наш час господині часто віддають перевагу швидшим і легшим у приготуванні шарлоткам. Якщо бажаєте посмакувати традиційними смаколиками, але бракує часу для випічки пишних пирогів, чудовою альтернативою стануть наші завиванці та рулетики з яблуками.


Третій Горіховий (Хлібний) Спас

29 серпня

Одним із останніх релігійних свят серпня є Третій Горіховий або ж Хлібний Спас. Іноді в народі ще можна почути Нерукотворний Спас. Пов’язана така назва з легендою походження свята. У цей день згадується одне із чудес Ісуса Христа. Згідно з повір’ям, вмившись, Ісус витер обличчя полотном на якому відбився його лик. Саме тому, у цей день українці часто ярмаркували і, з-поміж іншого, продавали полотна.

Йдучи до храму в цей день, слід взяти на освячення хліб і горіхи – саме вони є символами свята.

Наші прадіди Третій Спас вважали рубежем між літом та осінню, тому активно робили у цей день запаси продуктів на зиму. Господині обов’язково до третього спаса випікали хліб і смаколики, обов’язково, зі свіжого борошна нового врожаю. Начинками до солодкої випічки були фрукти, сир та горіхи.

У цей день доречними частуваннями для родини та гостей стануть завиванці з сиром. Також у нашій лінійці рулетиків і пончиків є багато смачних варіантів з фруктовим наповненням.