Батон «На черені» – новачок у нашій хлібній родині

21.02.2022
 Батон «На черені» – новачок у нашій хлібній родині

Віднедавна в родині наших батонів з’явився новачок – батон «На черені». Що це за один? Ану ж розберімося!

Головна фішка нового батона в тому, що ми печемо його в подовій печі. Власне наявність німецьких подових печей MIWE і наштовхнула нас на думку, що можна спробувати спекти в них наш батон «Молочний»… В результаті вийшов новий унікальний продукт!

До складу батона «На черені» входять ті ж інгредієнти, що й до «Молочного», однак відсоткове співвідношення інгредієнтів різниться, також відрізняється вологість. Крім того, батон «Молочний» ми печемо в ротаційній печі, а «На черені» – в подовій. Обидва батони виготовляються на холодній опарі, так само вимішуються…


А потім починається найцікавіше. Батон «Молочний» розстоюється на листах у вагонетках, які згодом відправляються в ротаційну піч.


А заготовки для батона «На черені» розстоюються у спеціальних корзинах, а потім викладаються на каретку (посадковий стіл) подової печі.


На цьому відмінності не закінчуються. Якщо на «Молочному» ми робимо надрізи вручну, то спеціально для батона «На черені» наші інженери розробили унікальну лінію, яка дозволяє зробити надрізи одночасно на всіх батонах. Це робиться безпосередньо перед подачею заготовок у піч.

Є ще одна відмінність. Батон «Молочний» під час випікання ми обприскуємо водою, тому його скоринка виглядає глянцево-гламурною. З батоном «На черені» ми таких маніпуляцій не проводимо, тому й вигляд у нього більше брутальний, ніби спеціально припорошений борошном. Та й скоринка виходить більш хрумкою та ароматнішою.


Печуться батони при температурі 220°C на кам’яному поді. Кам’яний під або черінь (це слово має праслов’янське походження) – це нижня частина печі, де горять дрова. Там же наші предки пекли хліб. Звідси й назва пішла – подовий хліб. Щоб спекти хліб на поді, треба було спочатку спалити в печі чимало дров, щоб досягти потрібної температури, а потім ще й вигребти попіл – тільки тоді в піч ставили пектися хліб. Сьогодні ми не мусимо палити дрова (і тим більше вигрібати попіл) – наші подові печі працюють інакше, але в них, як і в печі на дровах, утворюється рівномірне теплове поле. В кожній печі є 6 ярусів, на них ми одночасно можемо спекти 378 батонів! Й один із них точно опиниться на вашому столі…