Улюблені українські частування на Маковія

08.08.2023
Улюблені українські частування на Маковія

Перший Спас православні християни традиційно відзначають у серпні ( попередньо 14-го, а за новим церковним календарем 1 серпня). У народі це свято ще носить назву Медовий спас або ж Маковія. Перший Спас є одним із найсмачніших свят літа. Традиційно у цей день наші предки готували особливі смаколики з маком та медом. Про топ-3 автентичних українських десерти з маком розкажемо далі у статті.

1. Шулики з маком

Шулики – це традиційні пісні тонкі коржики, які ламали на шматочки і заливали водою з маком та медом. Цю особливу страву готували саме не Маковія. У кожному регіоні України існує свій рецепт пісних коржиків, іноді, відмінною є і назва страви, проте спільною лишається традиція готувати шулики з медом та маком на свято Спаса.

2. Пампухи (пончики) з маком

Пампухи – одна з невід’ємних страв українського традиційного святкового столу. Пончики з маком та медом завжди вважались справжнім десертом, який часто готували саме на Маковія. Пончики з маком готуються швидко, і вони зазвичай подаються свіжими, ще теплими. Вони мають ніжну текстуру та ароматний смак завдяки маковій начинці.

3. Завиванці з маком

Пироги або завиванці з маком завжди були візитівкою автентичної української випічки. Маківник складається з тіста та начинки з маку. Тісто розкочують у тонкий шар, на який наносять макову начинку, потім згортають тісто у рулет. Готують маківник у печі до золотистого кольору. В результаті отримується смачна та ароматна випічка з ніжним тістом і смачною маковою начинкою.

В сучасних українських господинь все менше часу, аби самостійно підготувати ароматну випічку до свята, проте почастувати близьких та себе традиційними смаколиками надзвичайно просто. В асортименті ТМ «Рум’янець» ми маємо пухкі та ніжні Пончики з маковим смаком та наші особливі «Завиванці з маком». Завиванці у зручному форматі міні – 100 г (в індивідуальному пакуванні), а також350 г. – для всієї сім’ї. «Завиванець з маком» в ошатному пакуванні стане відмінним презентом для рідних та близьких до літніх свят.