Традиції української великодньої випічки

Великдень зовсім скоро. Хтось уже напік пасок або збирається це зробити, хтось купить смачну паску від «Рум’янця» в магазині, а особливо завбачливі отримають нашу паску прямо в офіс. До речі, великодній хліб називається паскою не лише у нас, але й в південних регіонах Росії, хоча в самій Росії пасхальний хліб називається «куліч». А паскою він називається там, де, так історично склалося, проживає дуже багато етнічних українців.

Пекти паски – справа дуже відповідальна. Зазвичай паски випікають для кожного члена сім'ї, різних розмірів, і обов'язково одну велику - для всіх. Сьогодні паску прикрашають найчастіше білою цукровою глазур’ю та різнобарвною посипкою. А от наші предки зазвичай прикрашали паски візерунками з тіста - подвійними хрестами, решітками, віночками, квітками тощо. На Закарпатті та Галичині паски й досі часто прикрашають жайворонками з тіста, так званими баранячими ріжками та колосками.