Що таке опара?
Що таке опара?
Це відносно рідке дріжджове напів-готове тісто, приготовлене заздалегідь.
Опара бродить 3 години, після чого з'єднується з іншими інгредієнтами і все разом бродить ще 1-2 години. Так робиться тісто «опарним способом».
- Навіщо готувати тісто опарним способом?
З сучасними дріжджами безопарний спосіб приготування, коли всі інгредієнти змішуються відразу, не поступається опарному, а весь процес займає як мінімум в два рази менше часу. Однак приготування тіста опарним способом хоч і триваліше, але процес бродіння поліпшує пластичні властивості тіста, сприяє нагромадженню більшої кількості речовин, які надають смаку та аромату хлібу.
Хліб, приготовлений опарним способом, має кращі пористість м'якушки, структуру пор, тому що в тісті інтенсивніше відбуваються процеси набухання часточок борошна.