Пумпернікель – один з найпопулярніших хлібів у Німеччині
Пумпернікель. Якщо ви думаєте, що це якийсь казковий герой типу Румпельштільцхена, то ви помиляєтеся, тому що пумпернікель – це хліб із житнього борошна грубого помелу з додаванням частин неперемеленого зерна. Пумпернікель характерний для вестфальської кухні і відомий своїм сприятливим впливом на травні процеси в організмі. Цей вид хліба відомий з Середньовіччя. Правильний вестфальський пумпернікель має прямокутну форму, однак в США його роблять і круглим. Найстаріша з працюючих нині пекарень, де виготовляють пумпернікель, розташована в східно-вестфальському місті Зост і була відкрита в 1570 році майстром Йоргеном Хаверлантом. Пекарня все ще належить нащадкам Хаверланта.