Преображення Господнє: традиції, пов’язані з хлібом
19 серпня у нас святкують Преображення Господнє або Другий Спас. В церкві освячують яблука та інші плоди нового врожаю. З цим святом пов'язані й різні обжинкові обряди: у церкві святять обжинкові вінки, а з житніх колосків зав'язують «Спасову бороду». Їх обов’язково зберігають аж до початку посівної.
Другий Спас символізує для господарів закінчення жнив та завершення літа. Головною святковою стравою цього дня є яблука, в тому числі й печені, а також різноманітні страви з яблуками. В багатьох регіонах України на Спаса заведено пекти яблучні штруделі. ТМ «Рум’янець» теж має, що запропонувати до столу на Спаса – пироги з яблучною начинкою, рогалики з яблуками тощо.