Навіщо тісто потрібно замішувати?
Здається, що після замісу тіста, його можна відразу відправити в форму і випікати, але не все так просто. Виявляється, у хліба теж є свої правила, порушення яких призведе до не самих смачних результатів. ⠀
⠀
Ви помічали, що тісто, яке обминути або склали, після цього швидше підходить? Більш того, внутрішня його структура помітно поліпшується, пор стає більше, а їх стінки - тоншими і еластічнішими. ⠀
Вся справа в дріжджах, яким потрібно насичуватися киснем, щоб зробити тісто пишним. У тісті дріжджі, по суті, перебувають в замкнутому просторі і мають досить обмежений обсяг повітря для життя, який рано чи пізно вичерпується. Тим більше, що в процесі вони виділяють вуглекислий газ, одночасно розпушуючи тісто і скорочуючи собі життя, тому що без кисню вони жити не можуть.
Обминаючи або складаючи тісто, з нього видаляється накопичуваний вуглекислий газ, тісто насичується киснем і дріжджі "вдихають" свіже повітря, щоб жити далі. Обминання і складання дозволяють отримати більш рівномірний і красивий м'якуш. ⠀