Найпопулярніший у світі сніданок

10.09.2020
Найпопулярніший у світі сніданок

Чому ми тост називаємо тостом?

Слово «тост» походить від латинського «torrere», що означає «обпалювати», тож логіка очевидна. Перша друкована згадка про тост – рецепт «Oyle Soppys» 1430 року. Це тушкована у пиві та олії цибуля, до якої підсмажений хліб додавався як… ароматизатор! Дійсно, в давнину підсмажений хліб не їли як самостійну страву – його додавали в супи та напої для аромату.

Так, у Шекспіра в «Віндзорських насмішницях» сер Фальстаф говорить: «Принеси мені кварту вина, і тост поклади!».

Тому людину, яка у XVIII сторіччі вперше вирішила не вмочати тост у чай, а з’їсти його, можна назвати справжнім кулінарним новатором. І першим, хто задокументував нову звичку, став … відомий ірландський письменник Джонатан Свіфт, який в одному зі своїх панегіриків написав: «Підсолоджуйте свій чай і стежте за тостом».


В чому секрет наших тостових хлібів?

Ми розробили унікальну технологію приготування тостових хлібів, в основі якої – особливий спосіб формування тіста. Крім нас, так не робить більше ніхто! Завдяки цьому секрету наші тостові хліби мають дрібнопористий м’якуш і тоненьку ніжну скоринку. Секрет у тому, що коли приходить час класти тісто у форму, ми… А втім, секрет є секрет…

Щоб побачити як ми виготовляємо наші тостові хліби, дивіться наше відео (і не забувайте підписуватися на наш канал на YouYube)

До речі, свій секрет має і форма, в якій випікають тостові хліби – вона довгаста і закрита. Такі форми у світі називають пульманівськими через те, що їх використовували на кухнях залізничних вагонів американської компанії «Pullman» ще з другої половини XIX сторіччя. Робили це з міркувань ефективності, адже у потягах вкрай важливо оптимізувати простір. А три прямокутні буханки займали стільки ж місця, як дві стандартні хлібини з опуклим верхом.

Досі в багатьох країнах довгастий хліб на кшталт тостового називається пульманівським ще й тому, що своєю формою нагадує той самий вагон. Дехто взагалі приписує компанії «Pullman» винайдення закритої прямокутної форми для випікання квадратного хліба. Але вони існували й раніше. Так, європейські пекарі використовували закриті прямокутні форми для того, щоб скоринка була максимально тонкою, ще у XVIII сторіччі. І донині людство не придумало кращої форми для ідеально тонкої та ніжної скоринки.

Бездоганно нарізаний хліб

Наші тостові хліби продаються запакованими і нарізаними на ідеально рівні шматки. Автором першої машини для нарізання хліба був Отто Фредрік Роведдер з міста Дейвенпорт, штат Айова.

Вперше нарізаний хліб надійшов у продаж у США 7 липня 1928 року й рекламувався як «найбільший крок у хлібопекарській галузі з моменту запакованого хліба». Згодом за мотивами цієї фрази з’явилася популярна ідіома «найкраще, що сталося з часів нарізаного хліба».

Цікаво, що продаж нарізаного хліба збільшив його споживання, адже, щоб отримати ідеально рівний і тонкий шматочок, не треба було докладати зусиль – нарізаний і запакований хліб можна було купити у будь-якій крамниці. Зросли також продажі варення і джему, які намащували на підсмажений у тостері хліб.

До речі, про тостер…

Уявіть, електричний тостер винайшли раніше, ніж машину для нарізання хліба! За однією з версій це сталося в Шотландії в 1893 році. Алан Макмастер придумав прилад, але він був настільки недосконалий (наприклад, підсмажував тост тільки з одного боку), що слави не зазнав.

Загалом коротка історія тостера виглядає так:

  • 1909 – перший комерційно успішний електричний тостер компанії «General Electric»
  • 1913 – тостер подружжя Коупманів сам перевертає хліб на інший бік
  • 1919 – тостер автоматично вимикається, а підсмажені шматки хліба самі «вискакують»
  • 1925 – тостер компанії «Waters Genter» підсмажує хліб з обох боків одночасно

Відтоді спливло багато часу й тостери вдосконалились – тепер нам достатньо лише покласти шматок хліба і чекати, поки він підрум’яниться.

Найпопулярніший у світі сніданок

Ми всі різні, живемо в різних країнах, дотримуємося різних традицій, маємо різні смаки в їжі, але нас усіх поєднує любов до …тостів на сніданок.

Наприклад, у Великій Британії тост є частиною традиційного сніданку. Найчастіше його подають із беконом, яйцями, сосисками, квасолею, кров’янкою, томатами і грибами.

На Шрі-Ланці тости подають із супом каррі та м’ятним чаєм, а в Японії люблять підсмажувати якомога більш товсті шматки хліба.

У Південній Кореї тости продають як вуличну їжу з різноманітними начинками, як от смажені яйця, овочі, м’ясо. У країнах південно-східної Азії тости подають з кокосовим джемом.

В Україні ж поширеним сніданком є не лише підсмажені в тостері грінки, а й знамениті французькі тости – змочені в суміші яйця, молока і цукру шматочки хліба, й підсмажені на пательні з обох боків. І нам надзвичайно приємно, що дуже багато людей на сніданок обирають саме наш хліб – «Тостовий класичний» або «Тостовий з висівками».