Млинці з грибами: рецепт від Рум’янця до свята Покрови

10.10.2022
Млинці з грибами: рецепт від Рум’янця до свята Покрови

Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається однією із головних християнських урочистостей. Для українців свято Покрови має особливе значення, адже 14 жовтня святкують також День українського козацтва. Існує багато історичних підтверджень про те, що козаки по-особливому шанували Богородицю, а її Покрову вважали найсильнішим оберегом. У Діви Марії козаки завжди просили захисту та наснаги, плануючи свої походи. Нині ж, Святу Марію вважають покровителькою військових, саме тому з 2014 року саме у цей день ми відзначаємо День захисника України.

Як і будь-яке народне свято, день Покрови Пресвятої Богородиці має свої традиційні частування. Найпопулярнішою стравою у цей день, звичайно ж, вважають козацький куліш.

Проте не кулішем єдиним українці смакували у цей день. Серед традиційних страв на покрову особливий Покровський коровай і млинці з різноманітними начинками. У розпал грибного сезону ділимось з Вами надзвичайно легким рецептом смачних покровських млинчиків з грибами.

Інгредієнти

Для млинців

  • 340 г. молока
  • 130 г. борошна (у нас борошно від ТМ «Рум’янець», яке ідеально підходить для ніжних млинчиків)
  • 2 яйця
  • 1 ч.л. солі
  • 2 ст.л. рослинної олії

Для начинки

  • 700 г. печериць
  • 1 невеличка цибулинка
  • 50 г. вершкового масла
  • Сіль та спеції за смаком (у нас італійські трави)

Спосіб приготування

Для початку збиваємо яйця, додаємо молоко і розмішуємо до однорідної консестенції. Далі поступово додаємо борошно ретельно перемішуючи, щоб не утворювались грудочки. Наступними додаємо сіль та олію і ще раз все добре перемішуємо. Розпочинаємо смажити млинці на добре розігрітій пательні.

Приготовані млинчики лишаємо вистигати і переходимо до начинки.

Шапочки печериць очищуємо від верхньої шкірочки, для більшої ніжності. Гриби нарізаємо дрібними шматочками. Так само дрібненько нарізаємо цибульку. Млинчики вийдуть дуже смачні, то ж не переймайтесь, що на цьому етапі приготування доведеться пролити трішки сліз =)

Спочатку на розігріту пательню викладаємо печериці і добре вижарюємо (щоб з них вийшла зайва волога). Далі додаємо вершкове масло і цибульку. Трішки присмаживши грибочки та цибулю разом, додаємо сіль і спеції за смаком і накриваємо пательню кришкою. На маленькому вогні лишаємо мліти грибочки з цибулькою та вершковим маслом ще хвилин 5-7 до готовності.

Сервірування страви

Перш ніж перейти до фінального етапу формування млинчиків рекомендуємо, щоб грибочки теж трішки охололи. Далі, за вашим бажанням, можна сформувати млинчики з начинкою у вигляді рулетика, конвертика, мішечка, тощо.

Дуже смачно подавати такі млинчики зі сметаною, проте, до ніжної грибної начинки чудово підійдуть, також, інші соуси. Окрім того, начинка млинчиків, також поле для експериментів. Спробуйте додати до грибочків натертий твердий сир і подавати млинчики розігрітими.

Справжня смакота до свята Покрови готова! Нумо тішити рідних смачненькими домашніми стравами частіше!

P.S: ми вже згадували про ще одне традиційне частування у цей день – Покровський коровай. Якщо ж часу на приготування короваю катма, рекомендуємо до свята хлібчик «Покровський» від ТМ «Рум’янець». Надзвичайно смачний і ніжний – класика українського пшеничного хліба.

Смакуймо справжні українські страви і будьмо сильними!

Зі святом Покрови!