Коровай, коровай, кого хочеш вибирай

Коровай, коровай, кого хочеш вибирай….. Хто ж не пам’ятає цих слів ще з дитинства? Коровай – це чималий круглий хліб, який зазвичай печуть до свят, в першу чергу – на весілля. Причому весільний коровай – це не так просто, адже його треба прикрасити складними візерунками з тіста і гілочкою калини, яка з прадавніх часів є символом кохання. Коровай завжди вважався символом щастя і достатку. Його виносять на вишитому рушнику. Чим пишніший вдавався випечений коровай, тим краще життя чекає молодят, для яких його і пекли. Традиційно коровай на весіллі ділить хресний батько. Верхівку віддають молодим, середню частину — гостям, а низ, в який часто, до речі, запікають монети, — музикантам. Що ж до знаменитої приказки «На чужий коровай рота не роззявляй», то, очевидно, так казали тому, хто на весіллі надто вже витріщався на наречену. Або нареченого.