Хліб із дріжджів, яким 4500 років

19.04.2021
Хліб із дріжджів, яким 4500 років

Сімус Блеклі, який не є професійним вченим, а геймдизайнером і технічним розробником вирішив спекти хліб із дріжджів з древнього Єгипту. Для цього він зібрав зразки зі стінок глиняних горщиків віком 4500 років. Щоб добути бактерії він використовував ультрафіолетові стерилізатори, які не завдають шкоди древній кераміці. Потім в лабораторії із зібраних мікроорганізмів було виділено саме те, що належить до часів Давнього Єгипту. Увесь процес Сімус Беклі виклав на своїй сторінці у Twitter.

Хоча у зразках залишилися домішки, але в них точно є штами древніх дріжджів, впевнені вчені. Для того, щоб спекти хліб Сімус Блеклі використовував зернові культури, аналогічні тим, що використовували 4500 років назад, а саме ячмінь та пшеницю-однозернянку. Через тиждень кропіткої праці вирощування дріжджів зерновими, він змішав їх з водою та нефільтрованою оливковою олією, а потів спік хліб. За його словами його смак відрізняється від сучасного. Він вийшов більш солодким і насиченим.

«Скоринка легка і повітряна, особливо для стовідсоткового стародавнього хліба. Аромат і смак неймовірні. Я вражений. Відмінності дійсно є, і ви можете їх помітити, навіть якщо не є хлібним фахівцем. Це неймовірно захопливо, і я вражений, що це спрацювало », – заявив Блеклі.

Фото та інформація взяті із сайту https://zvidusil.in.ua