Хліб і його склад. Як вибрати і куди дивитися?

29.01.2021
Хліб і його склад. Як вибрати і куди дивитися?

Спільно з столичним дієтологом Анастасією Калігою продовжуємо ділитись правдивою інформацією і дуже сподіваємося, що наші зусилля допоможуть вам розібратися в міфах про харчування.

Ця стаття про хліб і його склад, як вибрати і куди дивитися. Можливо, хтось із вас сильно здивується, коли дізнається, що взагалі будь-який хліб можна.

Так, в ідеалі той, де клітковини більше (а найменше її в хлібі з борошном вищого сорту). Але це не означає, що нам потрібно терміново відмовитися від улюбленого батона. Це всього лише привід отримати клітковину з інших джерел (каші, овочі, фрукти, горіхи, бобові). Головне - задоволення, а не гонитва за «правильним». Так, іноді в хлібі можна знайти багато цукру і солі, але давайте будемо дивитися на речі адекватно - якщо ви їсте ВИКЛЮЧНО хліб, то проблеми вже навіть не в складі. Для прикладу нижче аналізуємо склад деяких наших хлібів з сортименту:

Заварний хліб: борошно вищого сорту і борошно житнє обдирне - всім добре, так як і смачно, і клітковина. Хлібна закваска, ферментований солод, дріжджі - це те, що робить хліб хлібом Цукор, сіль - ще і в кінці. Дуже і дуже добре.

Заварний з льоном: борошно вищого сорту вода закваска Насіння льону сіль Ячмінний солодовий екстракт дріжджі Той випадок, коли і в складі все добре, і до смаку не причепишся.

Литовський (ви часто питаєте, чому він солодкий) Борошно першого сорту і житнє обдирне (для тих, хто шукає без вищого сорту) Закваска (ну це зрозуміло) Цукровий сироп (тому хліб і солодкий) картопляні пластівці Ячмінний солодовий екстракт (теж потрібен для рецепта) дріжджі сіль Але, як ви самі бачите, склади прості.

Ще в нашого хлібозаводу є цікава особливість - ми в гречаний і кукурудзяних хліб додаємо не борошно, а саме кашу!

Ми показуємо вам, що харчування - це не «задурити, прочитати склади, злякатися, дійти до розладів харчової поведінки». Все повинно бути в задоволення. Ми лише даємо базове розуміння харчування, яке, при належному використанні, зробить вас здоровіше, а життя легше. Все просто. Щиро сподіваємося, що ця стаття трішки заспокоїла трохи тих, хто боїться хліба. А ще дала розуміння, що в збалансованому харчуванні можна і ПОТРІБНО вибирати те, що подобається.