Навіщо потрібні насічки?

Імовірно, перші батони нарізні з’явилися в голодні воєнні роки, коли змучені люди буквально билися за шматок хліба. Для того, щоб булку було простіше розділити порівну, на них і стали робити поперечні надрізи.

Однак багато хто вважає цю версію помилковою і думають, що насічки з’явилися зовсім не тому. На їхню думку, надрізи на батонах просто-напросто прискорюють час випічки і не дають виробу втратити товарний вигляд. Нібито під впливом вуглекислого газу рум’яна кірочка легко розтріскується.

Але досвідчені пекарі не згодні і з цим варіантом. Професіонали стверджують, що зовнішній вигляд хліба може постраждати лише при порушенні технології, а вуглекислий газ легко просочується і через мікроскопічні пори в тісті, і надрізи як такі йому не потрібні. Кількість і напрямок насічок просто є ознакою того чи іншого виробу і полегшує його розпізнання. Так, наприклад, наш батон "Звичайний" має три надрізи, а "Молочний" — п’ять.