Чим заварний хліб відрізняється від звичайного?

21.08.2020
Чим заварний хліб відрізняється від звичайного?

Першим заварним хлібом, який ми спекли на «Рум’янці», був «Бородинський». Це сталося у вересні 2004 року. Історія цього хліба оповита легендами й до сьогодні достеменно невідомо, як саме з’явився рецепт «Бородинського», але факт лишається фактом – це справжній бестселер, найвідоміший та найпопулярніший заварний хліб у світі. Виготовляти його – справа честі для будь-якого хлібозаводу. І для нас у тому числі.


Але що це таке – заварний хліб?

І чим він відрізняється від хліба звичайного?

Головна відмінність – у тісті. Якщо для традиційного хліба використовується звичайне тісто, то в основі заварного – спеціальна заварка з води і борошна.

Заварку ми готуємо так: певну частину борошна заливаємо гарячою водою, потім охолоджуємо і додаємо до тіста. Завдяки такій витримці наявний крохмаль стає в’язким, як клейстер, і утримує більше води. Клейковина при цьому ущільнюється. Це якнайкращим чином впливає на властивості хліба:

  • М’якуш стає ніжнішим і не кришиться
  • Скоринка стає рум’яніша
  • Посилюються смак та аромат хліба
  • Хліб довше не черствіє

«Бородинський» – далеко не єдиний заварний хліб, який ми виготовляємо. Є ще не менш смачні:

  • «Бородинський з насінням соняшника»
  • «Литовський»
  • «Цільнозерновий пшеничний»
  • «З льоном»
  • «Соняшний хліб з насінням соняшника»
  • «Заварний» та ін.

Оскільки кожен із цих хлібів має винятковий смак та унікальну, розроблену нашими технологами, рецептуру, то й заварку ми готуємо для кожного окрему.

Наприклад, для «Цільнозернового пшеничного» готується заварка з цільнозернового борошна, води та насіння льону.

Для приготування заварки ми використовуємо спеціальне обладнання з подачею гарячої води та постійним помішуванням. Завдяки оптимізованому й автоматизованому виробництву ми можемо багато експериментувати – наприклад, розробляти нові сорти заварних хлібів. Адже унікальність заварки полягає в тому, що не обов’язково обмежуватися тільки водою і борошном. Можна нескінченно комбінувати різні види та сорти борошна, додавати інших інгредієнти й отримувати нові смаки та особливі рецептури, яких немає більше ні в кого. І наші технологи завзято над цим працюють! Саме таким експериментальним шляхом і з’явився один із наших найпопулярніших хлібів – вже згаданий «Цільнозерновий пшеничний».

Чим корисний заварний хліб?

Окрім унікального смаку й аромату, хліб, виготовлений на заварці, має чимало інших переваг. Так, він менш калорійний, ніж звичайний хліб, тому він є дуже популярним серед усіх, хто хоче зберегти струнку фігуру. Ба більше – такий хліб містить багато клітковини, а це надзвичайно важливо для роботи нашої травної системи. Плюс вітаміни групи B – справжні «чарівники», як знижують стрес, усувають втому і покращують настрій. Тож, якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я та гарне самопочуття, обирайте наші хліби на заварці – ми гарантуємо їхню виняткову якість та незабутній смак.