​Чи існує хліб без дріжджів взагалі?​

31.10.2020
​Чи існує хліб без дріжджів взагалі?​

Словосполучення «бездріжджовий хліб» не пояснює його склад, а, скоріше, пояснює технологію приготування тіста. І бездріжджовий і дріжджовий хліб містять в собі дріжджі! Ось така правда. Просто в першому випадку вони отримані з закваски, а в другому – шляхом штучної культивації. Ось вам лайфхак – якщо у хліба є пори, значить, в ньому є дріжджі. А взагалі, бездріжджовий – це лаваш.

А що таке закваска?

Це продукт бродіння. У такій заквасці використовуються молочнокислі бактерії, які потрібні для цього процесу. До слова, вони містяться і в звичайних пресованих хлібопекарських дріжджах. Причому в стандартному бруску вміст дріжджових клітин менший, ніж молочнокислих бактерій.

Дріжджі шкідливі?

Використання мікроорганізмів (а дріжджі це мікроорганізми і є) не впливає на користь виробу, вони гинуть при температурі, вищій ніж 60 градусів. А температура в печі – від 95 до понад 200 градусів. Там вони і гинуть (і термофільні теж). А потім, до речі, «падають» на хліб з повітря. Так-так, навіть на найкорисніший у світі хліб вони потрапляють потім. Це нормально.

Чи правда, що дріжджі викликають грибкові захворювання?

Це питання виникає, швидше за все, тому, що ми звикли «грибок – це погано». А дріжджі – гриби. І нам здається, що це завжди погано. Але ні. Розділіть ці поняття. Чому від білого хліба буває здуття? А чому ми звинувачуємо в цьому дріжджі, а не вуглеводи, наприклад? Швидше за все, справа саме в них.

Які дріжджі краще - сухі або «мокрі»?

Це питання, як і з молоком. Чомусь всі думають, що сухе молоко – це страшенно шкідливо, хоча з нього просто вологу витягли – і все. Та ж історія з сухими дріжджами. А хімічні дріжджі шкідливіші, ніж натуральні? Дріжджі – це живі мікроорганізми. Вони всі натуральні.