Тортільяс – основа мексиканської кухні
В Мексиці хлібні традиції – одні із найбільш самобутніх у світі. Ну де ще так активно використовують кукурудзяне борошно? З нього мексиканці печуть свої повсякденні коржі тортільяс: сухі зерна замочують на ніч у теплій воді, на наступний день віджимають, перемелюють, і з цієї маси на гарячій глиняній плиті готують прісні хлібці.
Індіанці випікали тортільяс з давніх часів, а сучасну назву їм дали іспанські конкістадори, яким ці коржики нагадували омлети (в Іспанії словом tortilla називається омлет). Мексиканці примудрилися поєднати обидва поняття в одній страві huevos rancheros — вони викладають яєчню на тортильяс і їдять на сніданок з помідорами, товченими з червоним перцем.
До речі, саме в Мексиці, а якщо конкретно, - в Акапулько, свого часу випекли найбільший у світі хліб. Буханець довжиною 9200 метрів був спечений в січні 1996 року.