Шукаєте корисних хліб? Тоді варто звернути увагу на солодовий!
Солодовий хліб відрізняється не тільки незвичайним, насиченим смаком, але і справжній рекордсмен з точки зору здорового харчування.
Історія солоду - справжній кулінарний детектив. Вчені до цих сперечаються, де його стали використовувати раніше - для виробництва пива або випічки хліба. Достовірно відомо лише одне - солод з'явився практично одночасно з початком землеробства, тобто ще в епоху неоліту. За легендою, це сталося абсолютно випадково: якось селяни залишили в коморі ячмінь, він намок і пустив пагони. З тих пір солод - улюблена основа при випічці багатьох сортів хліба.
Вперше пекти хліб на солодовій заквасці почали в незапам'ятні часи в стародавньому Єгипті і Персії, а сучасні техніки сходять до скандинавських країн. В середні віки в Європі знать їла виключно білий пшеничний хліб, а бідняки харчувалися "грубим" і дешевим солодовим хлібом. Його презирливо називали їжею бідняків і вважали хлібом другого сорту. А ось сьогодні справжній солодовий хліб ручної роботи - це преміальний продукт, який стоїть і цінується набагато вище звичайного хліба. У чому ж дивовижна користь хлібних виробів з солодом?
Виняткова поживна цінність. Солодовий хліб - лідер за вмістом корисних речовин. Він включає вітаміни А, С, Е, К, РР, групи В і масу мікроелементів - калій, кальцій, цинк, магній, селен, фосфор, натрій і марганець.
Унікальна енергетична цінність. Солодовий хліб працює в нашому організмі, як справжня "батарейка", так як солод - це складний вуглевод. Він не просто дає потужний заряд енергії, а звільняє її повільно. В результаті почуття ситості триває довго, а сил після їжі вистачає на повноцінне тренування.
Хліба з вмістом солоду:
- Заварний
- Литовський
- Бородинський
- Бородинський з насінням соняшника
- Соняшний з насінням соняшника
- Заварний з льоном