Петрів день – печемо хліб із нового жита
День Святих Петра і Павла (в народі – просто Петрів день) відзначається 12 липня. По ньому в багатьох регіонах України починалися жнива, так і прислів’я каже: «Святий Петро жито зажинає». Є навіть дуже старий звичай пекти на Петрів день хліб із нового жита чи ячменю, які можуть бути ще не зовсім доспілими. Цей хліб несли до церкви і освячували. Потім його з’їдали за святковим столом. Але не хлібом єдиним. На Петрів день наші предки обов’язково ласували особливими пампушками – мандриками. Їх готували з пшеничного борошна, сколотин, сироватки, сиру та яєць. А мандриками ці пампушки називаються тому, що ними нібито харчувалися апостоли Петро і Павло, мандруючи світом.