Недопечений хліб – зручний напівфабрикат

В багатьох країнах світу можна купити недопечений хліб і допекти його вдома. Такі напівфабрикати особливо полюбляють ті, хто обожнює теплий, щойно з печі (чи духовки) хліб.

Неповна випічка хліба, під час якої відбувається коагуляція білка і клейстеризація крохмалю, що дозволяють хлібу прийняти практично остаточну форму, називається частковою випічкою. Технологія часткової випічки виникла випадково. Її появою ми зобов'язані Жозефу Грегору - пекарю з Он Парк, штат Флорида, який був пожежником-добровольцем. Одного разу, під час чергового робочого дня, через кілька хвилин після того, як він поставив хліб у піч, пролунав звук пожежної сирени. Жозеф Грегор швидко вийняв деки з недопеченим хлібом. Після того, як пожежу загасили, чоловік повернувся в пекарню і вирішив все ж допекти хліб. Вироби були готові вже за кілька хвилин! Пекар був приємно здивований результатом. І тому вирішив удосконалити технологію випікання, названу пізніше «Pop oven rolls». Деякий час по тому, представник борошномельного підприємства «General Mills», почувши про цей випадок, відвіз зразок продукції в центральну лабораторію компанії. «General Mills» викупила маленьку пекарню і запатентувала новий метод випікання хліба, який з'явився в США в листопаді 1949 року під назвою «Brownn Serve», тобто «підрум'янити і подати». Комерційний успіх не змусив себе довго чекати. У Європі цей метод з'явився в 1950.