Чи шкідливий насправді глютен?
Глютен - основна складова пшениці, яку люди вживали протягом тисячоліть без наслідків для здоров'я.
Всупереч поширеному уявленню, глютен - це не конкретна речовина, а загальна назва цілої групи білків, які зустрічаються в деяких рослинах. А саме в пшениці, житі, вівсі, ячмені та їх родичів і гібридах.
Глютен - основний білок клейковини, що міститься в зернах перерахованих вище рослин. Сам по собі він не отруйний і нічим не примітний, хіба тільки тим, що він відповідає за пластичність тіста і якість хліба.
Реальні проблеми, які може доставити глютен, сильно перебільшені. Він не здатний завдати шкоди людям, у яких немає алергії на глютен або генетичної схильності до целіакії (непереносимість глютену через порушення травлення).